Vlaamse klassieke muziek aan de basis van het Algemeen Nederlands Zangverbond

De prachtige Vlaamse klassieke muziek van de hand van de bekende componist Peter Benoit én zijn visie op samenzang liggen aan de prille basis van het ontstaan van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ). Geheel in zijn traditie werd deze Vlaamse cultuurvereniging meer dan 75 jaar geleden opgericht. De oprichters waren opvolgers, leerlingen en/of bewonderaars van de in 1901 overleden Peter Benoit. Deze oprichter en bezieler van het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen hechtte veel belang aan samenzang en plaatste zijn geliefde Vlaanderen centraal in vele van zijn werken. Daarmee vormde hij de ideale inspiratiebron voor het Algemeen Nederlands Zangverbond en het jaarlijkse Zangfeest dat in 1933 voor het eerst plaatsvond. Klassieke muziek en de oude Vlaamse volksliederen vormen nog steeds het fundament. Het Zangfeest bleef niet stilstaan en stond altijd open voor vernieuwing. Ook moderne Vlaamse muziek en Vlaamse kleinkunst krijgen ieder jaar opnieuw hun welverdiende plaats op dit zangfestijn.

Wanneer we spreken over klassieke muziek in Vlaanderen, dan gaat het al terecht snel over Peter Benoit. Hij leefde in de 19de eeuw van 1834 tot 1901. Deze West-Vlaming was afkomstig uit een eenvoudig gezin. Na lessen aan de muziekschool van Kortrijk trok hij naar het conservatorium in Brussel. Hij ontwikkelde er zich tot vakbekwame musicus. Door het winnen van de prestigieuze prijs Prix De Rome mocht hij op studiereis naar Duitsland. Daar ontmoette hij internationaal gekende componisten als Wagner. Na een tussenperiode in Parijs – waar hij in de opera werkte voor de vermaarde Jakob Offenbach – kwam hij terug naar Vlaanderen.

Vlaamse klassieke muziek

Hij was dan al een gelouterd componist met talrijke werken van klassieke muziek op zijn naam. Benoit componeerde een variëteit aan werken, al dan niet religieus, waaronder talrijke cantates en oratorio. Hij werkte nauw samen met de Vlaamse dichter Emanuel Hiel.

Peter Benoit kwam in contact met de Vlaamse Beweging en bracht zijn grote bewondering voor Vlaanderen ook tot uiting in zijn muzikale composities. Hij hield van de Vlaamse cultuur, de Vlaamse volksaard met zijn oude volksliederen én hechtte veel belang aan samenzang. Samen met Emanuel Hiel creëerde hij het Lied der Vlamingen. Nog steeds wordt dit prachtige lied elk jaar samen gezongen op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Ook schreef hij de Rubenscantate, naar aanleiding van de 300ste verjaardag van de geboorte van Rubens. Het zijn slechts enkele voorbeelden van zijn honderden composities.

Inspiratiebron

Naast het componeren van klassieke muziek was hij directeur van de muziekschool van Antwerpen. Hij bereikte zijn grote doel en vormde dit instituut om tot het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Als lesgever inspireerde hij talrijke en meerdere generaties van Vlaamse componisten en dirigenten. Deze zouden enkele decennia later aan de basis liggen van de oprichting van het Algemeen Nederlands Zangverbond, geheel in lijn met de visie en denkbeelden van Peter Benoit.