Wat is de Vlaamse Beweging?

 

Wat is de Vlaamse Beweging en welke rol speelt het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) in dit verhaal? We lichten dit met veel plezier toe. De Vlaamse Beweging streeft naar 100% Vlaamse onafhankelijkheid. Het Algemeen Nederlands Zangverbod combineert deze doelstelling met het verspreiden van Nederlandstalige cultuur. Het Vlaams Nationaal Zangfeest is het belangrijkste evenement van het Algemeen Nederlands Zangverbond. Dit zangfeest vindt ieder voorjaar plaats in Antwerpen en promoot het Nederlandstalige lied.

Het Algemeen Nederlands Zangverbond maakt deel uit van de Vlaamse Beweging. Het ANZ doet niet aan partijpolitiek en valt nergens te situeren binnen het politieke spectrum. De organisatie vertrekt vanuit een heldere visie op de noodzaak van Vlaamse onafhankelijkheid en staat als dusdanig boven de politiek. De politiek moet de visie van het ANZ volgen, én niet omgekeerd.

Sociale en democratische boodschap

Als onderdeel van de Vlaamse Beweging verspreidt ANZ een sociale en democratische boodschap. Alle mensen die in Vlaanderen wonen, hebben recht op een beter beleid. Dit lukt alleen als Vlaanderen alle instrumenten in handen krijgt om een eigen beleid te voeren. Een eigen beleid om te beslissen over de uitgaven die we nodig achten, maar ook over de belastingen die we innen. 100% bevoegdheid betekent uiteraard ook 100% verantwoordelijkheid. Vlaanderen onafhankelijk is bovendien een democratische boodschap. De politieke macht moet zo dicht mogelijk bij de mensen liggen, wat niet het geval is in onze huidige federale staat België.

Vlaamse Beweging als netwerk van organisaties

De Vlaamse Beweging is een netwerk van organisaties die samen streven naar Vlaamse onafhankelijkheid. Het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) vormt het hart van de Vlaamse Beweging. In totaal zijn 24 Vlaamse verenigingen aangesloten bij dit netwerk. Naast het gezamenlijke streven naar Vlaamse onafhankelijkheid heeft elke vereniging zijn eigen visie, missie, doelgroep en activiteiten.

Promotor van de Vlaamse muziek

Het Algemeen Nederlands Zangverbod werd opgericht in 1948. In 2024 vierde het ANZ dan ook feestelijk zijn 75ste verjaardag. Naast het streven naar Vlaamse onafhankelijkheid promoot deze culturele organisatie het Nederlandstalige Vlaamse lied. Dit gebeurt via talrijke initiatieven, met het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest als bekendste evenement. Sinds 2009 vindt dit succesvol evenement jaarlijks plaats in de Lotto Arena in Antwerpen. Dankzij deze jaarlijkse traditie over alle partijgrenzen heen behoort het ANZ tot de absolute sterkhouders en voortrekkers binnen de Vlaamse Beweging.