Vlaanderen heeft een rijke geschiedenis van Vlaamse componisten
Vlaanderen kent een rijke geschiedenis met talrijke succesvolle Vlaamse componisten. Het absolute boegbeeld is Peter Benoit. Als componist en dirigent vergaarde hij successen in het buitenland. Daarnaast werd hij directeur en bezieler van het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Hij vormde de inspiratiebron voor meerdere generaties van befaamde Vlaamse componisten. Veel van deze componisten waren vanuit hun liefde voor Vlaanderen en het Vlaamse lied ook nauw betrokken bij het Algemeen Nederlands Zangverbond en het jaarlijkse Zangfeest.
Wie Vlaamse componisten zegt, denkt meteen aan Peter Benoit. Hij leefde van 1834 tot 1901. Met zijn bescheiden West-Vlaamse afkomst slaagde hij er toch in om een succesvolle buitenlandse carrière als muziekcomponist uit te bouwen. Hij verwierf vooral bekendheid bij de opera in Parijs. Na zijn terugkeer raakte hij gefascineerd door de Vlaamse beweging. Ook op muzikaal vlak plaatste hij Vlaanderen centraal. Hij hield van de oude Vlaamse volksliederen en componeerde ook zelf talrijke Vlaamse klassiekers. Zo schreef hij samen met de dichter Emanuel Hiel het Lied der Vlamingen. Elk jaar wordt dit lied door de hele zaal uit volle borst meegezongen op het Zangfeest.
Inspiratiebron voor andere Vlaamse componisten
Als directeur zorgde hij ervoor dat de Antwerpse muziekschool kon uitgroeien tot het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Dankzij zijn indrukwekkende carrière als componist en door zijn functie als directeur vormde hij dé inspiratiebron voor meerdere generaties van Vlaamse componisten. Geheel volgens de liefde van Peter Benoit voor samenzang van Vlaamse liederen, stonden deze Vlaamse componisten mee aan de wieg van het Algemeen Nederlands Zangverbond en zouden ze zich engageren om het jaarlijks Zangfeest te laten uitgroeien tot een absolute klassieker.
We vernoemen graag enkele namen van Vlaamse componisten die in het spoor van Peter Benoit de Vlaamse muziek tot nieuwe hoogtepunten brachten. In de eerste plaats denken we dan aan Jef Van Hoof. Samen met Willem De Meyer was hij de oprichter van het Algemeen Nederlands Zangverbond, wat vooroorlogs nog Vlaams Nationaal Zangverbond heette.
Jef Van Hoof was oud-student, leraar en zelfs een tijdje directeur van het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Hij was bewonderaar, volgeling en opvolger van Peter Benoit. Ook andere Vlaamse componisten zoals Jan Blockx, Emile Wambach, Lodewijk Mortelmans en Flor Alpaerts verdienen een eervolle vermelding. Velen van hen engageren zich samen met tientallen Vlaamse componisten en dirigenten van latere generaties om het Algemeen Nederlands Zangverbond en het Nationaal Vlaams Zangfeest te laten uitgroeien tot het gerespecteerde cultuurinstituut dat we vandaag kennen.