Vlaamse muziek als basis van het Algemeen Nederlands Zangverbond
Alles draait om Vlaamse muziek bij het Algemeen Nederlands Zangverbond. Deze organisatie heeft een dubbele doelstelling: onafhankelijk van de partijpolitiek streven naar Vlaamse onafhankelijkheid én het bevorderen van de Vlaamse zangcultuur. Vlaamse muziek kent uiteraard vele verschillende gedaantes. Allereerst denken we aan oude Vlaamse volksliederen en de Vlaamse klassieke muziek van Peter Benoit, dé grote inspiratiebron voor de oprichters van het Algemeen Nederlands Zangverbond. Ook Vlaamse kleinkunst en moderne Vlaamse muziek krijgen de nodige aandacht op het Zangfeest, het grootste evenement dat het Algemeen Nederlands Zangverbond jaarlijks organiseert. Geheel in de traditie van Peter Benoit staat samenzang centraal op dit jaarlijks Vlaams muziekfeest.
Vlaanderen heeft een rijke muziekgeschiedenis. Op vlak van klassieke Vlaamse muziek is Peter Benoit het absolute boegbeeld. Deze West-Vlaamse componist leefde van 1834 tot 1901. Na een succesvolle carrière in het buitenland, keerde hij terug naar Vlaanderen. Vanuit zijn liefde voor Vlaanderen en de Vlaamse volksaard raakte hij betrokken bij de Vlaamse beweging. Dit inspireerde hem ook op muzikaal vlak. Naast religieuze klassieke muziek met indrukwekkende cantates en oratoria, schreef hij samen met de dichter Emanuel Hiel de klassieker Lied der Vlamingen. Dit lied wordt elk jaar nog uit volle borst samen gezongen op het Zangfeest. Het is slechts één van de vele voorbeelden van de liederen die getuigen van de liefde van Peter Benoit voor Vlaanderen.
Als directeur en bezieler van het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen inspireerde Peter Benoit vele generaties van Vlaamse componisten en dirigenten die later succesrijke carrières zouden uitbouwen. In de jaren ’30 werd vanuit deze kringen van Vlaams muzikaal talent het Algemeen Nederlands Zangverbond opgericht, met jaarlijks het Zangfeest als hoogtepunt.
Uiteraard stonden Vlaamse klassieke muziek en oude Vlaamse volksliederen in de beginjaren centraal op het Zangfeest. Het evenement evolueerde evenwel mee met de tijd. De opkomst van de Vlaamse kleinkunst in de jaren ’60 bleef niet onopgemerkt. Ook de hedendaagse Vlaamse muziek krijgt de nodige aandacht op dit jaarlijks muziekevenement.
Elke editie wordt met grote zorgvuldigheid het programma van het Zangfeest samengesteld. Ieder stroming en ieder genre van Vlaamse muziek krijgt de nodige aandacht. Samen zingen en genieten van onze Vlaamse cultuur vormt de rode draad doorheen dit fantastische evenement.